BEHANDLINGAR

Akupunktur bygger på flera tusenåriga kunskaper från Kina. Efter ett utredande samtal och undersökning sätts tunna, sterila engångsnålar i huden. Behandlingen görs individuellt utifrån besvär och symptom, gällande punktval och antal nålar.  WHO (Världshälsoorganisationen) har listat besvär och symptom där akupunktur har givit bevisad effekt i olika grader som exempelvis vid allergi, huvudvärk, högt och för lågt blodtryck, fibromyalgi, hormonella problem, magkatarr, reumatoid artrit, stress, sömnproblem, tennisarmbåge, öronvärk och övervikt. 


Fokus ligger på att hitta grundorsaken till Dina problem sett ur ett helhetsperspektiv, eller på att underhålla en välfungerande kropp. Ibland används värmelampa i kombination med nålarna. Du får en stunds avkoppling på behandlingsbänken och efter akupunkturen erbjuds en kopp te.

Rekommendation är att gärna ta tre behandlingar vid start, inom en 10-14 dagars period. För Dig som har rädsla för nålar finns det alternativ, då behandling kan utföras med elektrisk punktsökarpenna eller manuellt med en palperingspenna. Nålsättning över bålområde utförs ej. 


Intresset för Akupunktur är stort och växande. Det finns både nationella organisationer som SATCM, Svenska Akupunkturförbundet och internationella ETCMA, European Traditional Chinese Medicine Association vilka arbetar för forskning, att informera om akupunkturens potential samt stärka dess inflytande i samhället.


1:a Nybesök 90 min   680 kr 

Återbesök 60 min      600 kr    

Tinnitusbehandling Tinnitus är att uppleva ljud som inte kommer från en yttre ljudkälla. Det kan beskrivas som ringande, susande eller tjutande ljud. Tinnitus är ett relativt vanlig symptom som kan bero på flera olika orsaker som exempelvis, buller, hörselskador, kroppsliga spänningar i nacke/käkar, sjukdom i hörselsystemet och stress. Du bör utreda din hörsel och möjlig orsak till din tinnitus hos hörselvården. Akupunktur är en möjlig del av behandling som kan behövas för att lindra besvärsgrad av tinnitus och känslotillstånd som koncentrationsstörningar, ljudöverkänslighet, nedstämdhet och sömnstörningar. 


Efter samtal kring Ditt mående och Din hörselsituation ges individuell akupunktur, ej över bålområde. När sterila engångsnålar applicerats utförs tryckmassage över akupunkturpunkter i ansikte, vid öron, i nacke och på huvud. Punkterna är utvalda utefter behandlingar vid tinnitus på universitetssjukhus i Hangzhou (praktikresa 2018). Genom akupunktur och massage kan olika neurotransmittorer utsöndras och ge en känsla av lugn, höjd smärttröskel av kroppseget morfin samt öka stresståligheten. Vid besvär av tinnitus och ljudöverkänslighet kan ljudmiljön vara  extra betydelsefull. Tystnad-Radio-Österländsk folkmusik. Vad önskar Du? 


Tinnitusbehandling 60 min 600 kr Öronakupunktur National Acupuncture Detoxification Association (NADA) är ett behandlingsprotokoll som används i olika vårdformer i drygt 40 länder.

Metoden innehåller fem standardiserade öronpunkter Sympatikus, Shen Men, Njure, Lever och Lunga. Vid modifierad stil kan fler öronpunkter läggas till, som Mjälte och Nollpunkt.


Hösten 2020 genomfördes en fortbildning på Högskolan Väst inom evidensbaserad akupunktur där även NADA-protokollet ingick. Kursens inriktning var Vård av personer med psykisk ohälsa och psykiatriska tillstånd, som beroendeproblematik, depression, oro och sömnstörningar. Behandlingen kan reglera hormonsystem, balansera transmittorsubstanser som exempelvis dopamin och serotonin. Påverkan av Vagusnerven kan ge fysiskt och psykiskt lugn. 


NADA behandling utförs med med korta, tunna, sterila nålar vilka appliceras i öra 30-40 minuter under icke-verbal form. Givetvis är konversation möjlig. Du kan sitta i stol, fåtölj med kläder på. Fröplåster kan användas som alternativ till nålar. NADA ger oftast en snabb respons och upplevs som mycket avstressande och att kunna förbättra sömn utan kemiska preparat eller biverkningar. Öronakupunktur rekommenderas att utföras 2-3 gånger per vecka vid start av kur. Metoden lämpar sig bäst som integrerad och som komplement till medicinsk/psykologiskt behandling.


Öronakupunktur 45 min  380 kr

Aromaterapi är användning av naturliga, eteriska oljor. De kan brukas i olika behandlingsformer som i massage, aromalampa/inhalering, hudvård och bad.

De eteriska oljorna förekommer hos en mängd växtarter i frön, kärnor, blommor och blad. Det har hittats spår hos mycket tidiga civilisationer, där man beskriver användande av olika balsam, parfymerade oljor och kryddor som mejram, olibanum, kanel och kardemumma. 


I den moderna tiden myntades termen "aromathérapie" av den franske kemisten och parfymören René Gattefossé. Han upptäckte lavendeloljans läkande effekt på brännskadad hud, vilket ledde honom vidare in i kliniska studier kring egenskaper hos eteriska oljor. Forskning pågår inom områden som doftpåverkan, bakterie och virushämmande effekter, muskelavslappnande och inflammationshämmande.


På mottagning finner Du ett stort utbud ekologiska eteriska och vegetabiliska oljor som kan passa för Dina behov.

 

Pris: Kostnadsfri rådgivning

Oljor från 45 kr

 


Aromamassage är en lugn och mjuk massage som introducerades vid 1950-talet av madame Maury, österrikisk kosmetolog. Hon utvecklade massagetekniken från tibetansk traditionell medicin och anpassade den till västerlandet. Till en början var det främst klienter som sökte behandling som en föryngringskur, men behandlingen visade sig även ha positiva förändringar vid reumatisk värk, förbättrad sömn och mental hälsa.


Massage kan frigöra endorfiner i kroppen som exempelvis oxytocin, vilket kan inge en lugnande känsla. Efter ett samtal blandas en lämplig individuell oljeblandning samman utifrån Din hudtyp, de eteriska oljornas effekter på sinnet och på de örtmedicinska egenskaperna. Oljorna passerar genom hud och vävnader och runt i kroppen med cirkulationsystemet.


Aromamassage kan användas vid olika problem som härstammar från stress, stela och värkande muskler och rent allmänt för en stunds återhämtning.

 

Helkropp 55 min   620 kr

Rygg 30 min           380kr                  

Lukträning med Aromaterapi Ibland kan det vara svårt att upptäcka ett försämrat luktsinne, oftast uppmärksammas först att maten inte smakar längre. Vissa smaker förmedlas via luktsinnet med partiklar genom bakre munhålans luktreceptorer och omvandlas av hjärnan till en bit av smakupplevelsen. Studier visar att luktträning kan leda till positiva resultat genom regelbunden exponering av dofter och med ett koncentrerat sätt försöka att identifiera dem. 


Här får Du träna sinnen med aromaterapi, lukta på naturliga eteriska oljor och utöva ett "doftmemory". Försök identifiera doften, finna par av samma doft och välja rätt bild. De utvalda dofterna är vanliga och bekanta. Som avslutning får Du olika te för att också öva smakupplevelse och försöka benämna de olika ingredienserna. Riktlinje: Covid-testad, utredd av läkare vid anosmi, hyposmi eller parosmi. 


Luktträning med tesmakning 45 min  380 kr

Luktträning med tesmakning och akupunktur 90 min  780 kr

Naturlig parfym kan tillverkas av äkta eteriska oljor och kan då även ge en terapeutiskt påverkan. Här får du komponera Din egen personliga doft under handledning. Grunden i parfymen består av en del mild och hållbar jojobaolja.


Låt näsa och hjärta leda Dig till egen parfymblandning av topp-, hjärt- och basnoter. Ingen annan kommer att bära exakt samma unika doft som Du.

Vänligen, bär ej stark traditionell parfym till besöket. Även för grupp, 90 min.

 

75 min  520 kr 

Aromaträff  Samla några vänner för en stund med information om eteriska oljor, deras breda användningsområden och få tips på oljor till ett husapotek för egenvård.

Ni får dofta på olika kategorier av de eteriska oljorna och göra ett spännande dofttest, vilket brukar leda till många minnen.


Det bjuds på frukt och olika sorters te.

Upp till 5 deltagare. 


90 min 150 kr per person

Naturlig Facelift har rötter från ayurvedisk, japanska tekniker och ansiktsreflexologi. Ansiktsmassagen ges manuellt och är behaglig och varsam med tekniker som strykningar, tryckpunkter och lyftgrepp. Hud, bindväv och muskler behandlas i ansikte, huvud, nacke och skuldror med en passande oljeblandning för Dig. Massageteknikerna kan stimulera cirkulation, lösa upp muskelspänningar, förbättra slapp hud, minska fina linjer och avlägsna överflödig vätska.

Dessa effekter kan påverka utseendet med en sund hud och att ansiktsmusklerna får en ökad spänst.


Massagen upplevs ofta ge en djup avslappning med ett inre lugn samtidigt som påfyllning av ny enengi. Behandlingen kan även provas vid huvudvärk och tinnitusproblematik som härstammar från stress och spänd käkmuskulatur.


Naturlig facelift är just ett naturligt sätt att underhålla och värna om sitt yttre utan kirurgiska ingrepp och samtidigt påverka kroppens inre.

 

Pris 50 min  580 kr                        


Medlem i Svenska Akupunkturförbundet


Friskvårdsmottagning Öst & Väst

Kardanvägen 32, 461 38 Trollhättan

070 - 58 11 688

info@friskvard-ost-vast.se